Slimmerquiz

De vereniging voor hoogbegaafden Mensa houdt een landelijke quiz voor leerlingen van groep 8. Op het Eckart College mochten ook de ouders van de bollebozen de toets maken.
Mama vond het een stuk lastiger door Rard van Kollenburg

EINDHOVEN – Een kalender noteert op 1 januari 2014 de cijfers 01-01-2014. Hoeveel keer komt het getal nul voor op de hele ka-lender? Kinderen van vijf basisscholen uit de regio beantwoorden deze woensdagmiddag 27 van dit soort vragen voor de Mensa SlimmerI-Quiz op het Eckart College. Aan de andere kant van de muur zit-ten hun ouders dezelfde opdrachten te maken. „Dit gaat met een beetje boven mijn pet”, zucht Charlotte van de Meulengraaf bij het zien van een vraag over een hexadecimaal stelsel.

Nog een voorbeeld: zet de kleuren groen, violet, infrarood, rood en ultravio-let op volgorde van hoog naar laag in frequentie.
Antonietta Toffolo van Mensa legt uit: „We wilden vanuit onze vereniging voor hoogbegaafden een quiz voor basisschoolleerlin-gen organiseren. Toen kwam ik op het idee de ouders dezelfde quiz te laten maken. Het is wel leuk dat ouders ook een keer meemaken hoe zo’n toets is.” De ouders turen zo nu en dan gebio-logeerd naar het scherm. Ze doen hun best de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en tegelijkertijd zijn ze verbaasd over het hoge kennisniveau dat van hun kind gevraagd wordt. Na een half uur zwoegen gaan de deuren open en worden de ouders herenigd met hun kroost. Het zijn leerlingen van groep 8 van de basisscholen Kienehoef uit Sint-Oedenrode, Karregat (om-nio) en Vuurvlinder uit Eindhoven, Extralent uit Venlo en De Ruimte (voorheen de Gentiaan) in Son en Breugel. De kinderen zijn een stuk meer uitgelaten dan hun ouders. „Ik vond het héél gemakkelijk. Makkelijker dan de toets op onze eigen school”, zegt Jort Deenen (11). „Mama niet. Voor haar was het lastiger.” Lars Hamelijnck (10) vult hem aan: „Vorige keer hadden we niet alles ingevuld, maar vandaag wel. Het ging goed.” Na een rondleiding door het Technasium van het Eckart wordt de uitslag bekendgemaakt. De Omnioafdeling van Karregat, bestaande uit Kiki de Feber (11), Victor Muntean (10) en Vincent Dekkers (10) wint. Omnio is een speciale leerstroom op het Karregat die is opgericht voor hoogbegaafde kinderen. De winst betekent dat deze drie naar de Universiteit van Amsterdam mogen om het daar op te nemen tegen 20 andere teams uit Nederland.
De antwoorden op de vragen bovenaan: 812 nullen en ultraviolet-violet-groen-rood-infrarood.